A message from our founder (Gr language)

Updated: Jan 23, 2021Αγαπητοί Ιδεάτες,


Θα ξεκινήσω εκφράζοντας βαθιά ευγνωμοσύνη σε όλους τους ανθρώπους που έχουν βάλει το λιθαράκι τους, για να καταφέρουμε ότι έχουμε δημιουργήσει μέχρι σήμερα. Είσαι ένας από αυτούς αν διαβάζεις αυτό το μήνυμα στη σελίδα μας! Ειδικά όμως σε κάποια αστέρια, που εμφανίζονταν πάντα τις κατάλληλες στιγμές, παίζοντας καταλυτικό ρόλο στην πορεία της Ι.Δ.Ε.Α…θα κάνουμε ειδική μνεία σε αυτούς τους ήρωες πολύ σύντομα!

Θα είμασταν απλά άλλη μια ιδέα χωρίς εσάς και κανείς μας δεν πρέπει ποτέ να το ξεχάσει αυτό!

Αυτό που εξελίχθηκε στην Ι.Δ.Ε.Α. ξεκίνησε στο μυαλό μου από τότε που ήμουν στο πανεπιστήμιο. Περίπου το 2005 αποφάσισα ότι δεν γίνεται να μείνω άπραγος με το γεγονός ότι υπάρχουν παιδιά στην Αφρική που πεθαίνουν επειδή δεν έχουν καθαρό νερό. Ένοιωθα ανήμπορος γιατί ενώ είχα ‘άπειρο’ νερό στο σπίτι μου, δε μπορούσα να το δώσω σε κάποιο από αυτά τα παιδιά. Κατάλαβα τότε, ότι μόνο μέσω συνεργασίας με άλλους θα καταφέρω ίσως μια μέρα να δώσω νεράκι σε κάποιο παιδί που το χρειάζεται. Με πολύ έμπνευση και φανταστικούς φίλους, το 2007 κάναμε την 1η μας δράση στη Ζαχάρω…Το 2009 ιδρυθήκαμε! Το 2010 κάναμε την 1η διανομή δωρεάν ρούχων στην πλατεία Ομόνοιας! Την ίδια χρονιά κάναμε την 1η μας δράση ‘Φαγητό για όλους by night’ όπου δώσαμε σπιτικό φαγάκι στους άστεγους ανθρώπους. Αλλά δε θέλω να πολυλογήσω. Εσείς άλλωστε ξέρετε από πρώτο χέρι το κλίμα που έχουμε στις δράσεις μας.

500 δράσεις μετά, φτάσαμε στο 2021. Η αδικία και η ανισότητα πλέον δεν είναι μακριά από εμάς, στην Αφρική. Την έχουμε νιώσει και εμείς στο πετσί μας. Κάποιοι περισσότερο από άλλους. Ζούμε σε ένα σύστημα με πολλές ανισότητες. Άλλοι πιο ‘τυχεροί’ οικονομικά, άλλοι πιο άτυχοι. Όλοι χρειαζόμαστε βοήθεια. Το μυστικό είναι να καταλάβουμε ότι για να λάβουμε κάτι, βοηθάει αν πρώτα το προσφέρουμε. Άλλωστε δε γίνεται να δώσεις κάτι αν δεν το έχεις.

Ι.Δ.Ε.Α. σημαίνει, ισορροπία, διασκέδαση, εθελοντισμός, αλληλεγγύη. Η Ι.Δ.Ε.Α. είναι ένα μονοπάτι, ένα σχολείο. Όταν κάποιος αποκτήσει εσωτερική ισορροπία, συνειδητοποιεί ότι σκοπός της ζωής είναι η διασκέδαση. Διασκεδάζοντας αρκετά, συνειδητοποιεί ότι θέλει να μπορεί να μοιραστεί τη χαρά του με όσους περισσότερους χαρούμενους ανθρώπους γίνεται. Έτσι γίνεται εθελοντής και προσφέρει όπως μπορεί σε όποιον το χρειάζεται. Δίνοντας απλόχερα και με τη μέγιστη ανιδιοτέλεια, κάποιος νοιώθει την έννοια της αλληλεγγύης. Νοιώθει τη σημασία της συνεργασίας και τη δύναμη της ένωσης μας.

Αυτός είναι ο δρόμος της Ι.Δ.Ε.Α. Ένας δρόμος ώστε κάποιος να νοιώσει τη δύναμη της ένωσης μας. Να νοιώσει την ελευθερία μέσω της ένωσης.

Μια ομορφιά, είναι ότι σε όλους τους δρόμους, μπορούμε να περπατήσουμε και στις δύο κατευθύνσεις. Το σχολείο της Ι.Δ.Ε.Α. είναι ακριβώς αυτό. Να περπατήσουμε το δρόμο ακόμα και ‘ανάποδα’ αν χρειαστεί, ξεκινώντας από την αλληλεγγύη και φτάνοντας στην προσωπική ισορροπία.

Ακόμα δεν έχω καταφέρει να δώσω νεράκι σε κάποιο παιδί στην Αφρική. Αλλά το δουλεύω. Θα μου πείτε τώρα, πιο παιδί στην Αφρική, εδώ έχουμε κορωναϊό, κλείνουν οι επιχειρήσεις μας, μένουμε άστεγοι και πολλά άλλα. Ήρθε η ώρα να εστιαστούμε στις λύσεις και όχι πια στα προβλήματα. Να εστιαστούμε στις λύσεις των κοινών μας προβλημάτων.

Η άποψη μου είναι ότι το πρόβλημα δεν είναι οι κακοί άνθρωποι. Ούτε οι λίγοι καλοί άνθρωποι. Όλοι μπορούμε να γίνουμε από όλα, ανάλογα το κάθε τώρα.

Το πρόβλημα είναι, για μένα, ότι το σύστημα διακυβέρνησης που έχουμε παγκόσμια θέλει βελτίωση. Οι δημοκρατίες που έχουμε εφαρμόσει μέχρι στιγμής πάσχουν σε βασικά σημεία, όπως έλλειψη διαφάνειας και αξιοκρατίας. Τα κενά της δημοκρατίας σε συνεργασία με ένα σύστημα που για βασική μονάδα αξίας έχει το χρήμα, έχουν επιτρέψει την ολοένα και αυξανόμενη οικονομική ψαλίδα μεταξύ ενός μικρού ποσοστού ανθρώπων και του υπόλοιπου πληθυσμού. Επίσης το ότι τα τελευταία 50 χρόνια δεν υπάρχει αντιστοιχία χρημάτων με χρυσό, έχει δώσει τη δυνατότητα σε τράπεζες να δανείζουν χρήματα που δεν έχουν και άρα να δημιουργούν χρήματα από τον αέρα. Ένα παιχνίδι μονόπολι όπου κάποιοι παίχτες είναι παράλληλα και η τράπεζα.

Μου πήρε αρκετά χρόνια για να μη βλέπω αυτούς τους ανθρώπους σαν κακούς. Είναι άνθρωποι όπως όλοι μας, οι οποίοι λόγο ανισορροπίας, θέλουν ότι είναι δυνατόν περισσότερο για τους ίδιους. Ξέρετε μήπως και εσείς κάποιον που να θέλει όσα περισσότερα γίνεται για τον ίδιο, παρόλο που έχει καλύψει τις βασικές του ανάγκες;

Σκοπός της Ι.Δ.Ε.Α. λοιπόν δεν είναι να πολεμήσει κανέναν κακό. Γιατί εμείς δεν είμαστε οι καλοί.

Είμαστε όλοι άνθρωποι που έχουμε κατανοήσει σε διαφορετικό βαθμό τη δύναμη της ένωσης μας. Το σχολείο της Ι.Δ.Ε.Α. ξεκίνησε ‘παίζοντας’ με διαδικασίες που μαθαίνουν στους παίχτες πόσο σημαντική, χρήσιμη και αποδοτική είναι η εμπιστοσύνη σε μια ομάδα. Διαδικασίες διαφάνειας που όσο τηρούνται εγγυόνται την εμπιστοσύνη μέσα στην ομάδα. Το καταφέραμε αυτό Ιδεατάνθρωποι! Μαζί το καταφέραμε! Ναι και εσύ που έκανες ένα λαϊκ. μια φορά και εσύ βοήθησες. Εσύ που δημιούργησες πρόβλημα σε μια δράση, το θυμάσαι; Και εσύ βοήθησες πάρα πολύ! Όλοι εμείς, σε κάθε τώρα που υπήρξαμε ‘καλοί’ ή ‘κακοί’, βοηθήσαμε στο να δημιουργήσουμε και να εφαρμόσουμε τις διαδικασίες μας. Οι ‘κακές’ στιγμές δε, ήταν αυτές που έφτιαξαν το σύστημα αξιοκρατίας Ι.Δ.Ε.Α.

Ένα σύστημα το οποίο έχοντας για θεμέλια διαδικασίες διαφάνειας, θα επιτρέψει στο σωματείο Ι.Δ.Ε.Α., βαθμιαία να διοικείται με τις αρχές της Πνευματικής Άμεσης Δημοκρατίας. Το όραμα της Ι.Δ.Ε.Α. είναι να διοικείται με πνευματική άμεση δημοκρατία. Το σύστημα διακυβέρνησης που θεωρούμε ότι χρειάζεται ο κόσμος σήμερα. Αλλά πρώτα πρέπει να το εφαρμόσουμε σε μια μικρή διαχειρίσιμη κλίμακα. Ένα σωματείο. Το σωματείο μας.

Αν οι περισσότερες κυβερνήσεις σήμερα είχαν διαδικασίες διαφάνειας και αξιοκρατίας, τις οποίες και τηρούσαν, τότε σαν ανθρωπότητα θα μπορούσαμε με εμπιστοσύνη να ενωθούμε και να ξεπεράσουμε ένα πρόβλημα σαν τον κοροναϊό πολύ πιο εύκολα. Φανταστείτε πόσο πιο αποτελεσματική θα ήταν η αντιμετώπιση μιας πανδημίας αν οι πολίτες όντως εμπιστευόντουσαν την κυβέρνηση τους. Αλλά για να εμπιστευτείς μια κυβέρνηση πρέπει να μπορείς, πραγματικά, να την ελέγχεις.

Κανείς δε μπορεί να σταματήσει μια ιδέα που η ώρα της έχει έρθει!

Ιδεάτες και νέοι φίλοι, εξαρτάται από εμάς αν η ώρα είναι τώρα.

Χρειαζόμαστε τη βοήθεια σας!

Αρχικός σκοπός μας είναι να αντλήσουμε χρήματα από εταιρείες και να τα χρησιμοποιήσουμε για να κάνουμε δράσεις. Αλλά όχι πλέον σε εθελοντικό επίπεδο. Αλλά σε επίπεδο Ιδεάτη! Μα τι είναι όλα αυτά τα καινούργια; Πνευματική άμεση δημοκρατία, Ιδεάτης αλλά όχι ακριβώς εθελοντής, μέθοδος αξιοκρατίας; Οι παλιοί ξέρετε ότι μας αρέσει στην Ι.Δ.Ε.Α. να σχεδιάζουμε πρωτοποριακά πράγματα. Είμαστε πρωτοποριακό σχολείο!

Για την απόλυτη κατανόηση όλων αυτών των εννοιών θα παίξουμε MABITS! Τι είναι το MABITS τώρα; Ένα καινοτόμο παιχνίδι συζήτησης που διευκολύνει την παραγωγική κουβέντα μεταξύ ανθρώπων με διαφορετικές απόψεις! Θα παίξεις MABITS, κάνε λίγο υπομονή! Θα είναι μία από τις επόμενες δράσεις μας!

Στις μέρες μας το να είσαι εθελοντής είναι τεράστια πολυτέλεια για ολοένα και περισσότερους ανθρώπους. Ο Ιδεάτης λοιπόν είναι κάτι ενδιάμεσο σε εθελοντή και εργαζόμενο. Το συμμετοχικό εισόδημα Ι.Δ.Ε.Α. είναι μια λειτουργία την οποία δουλεύουμε από το 2012 σε θεωρητικό επίπεδο. Η οποία δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να μπορούν να ανταμείβονται και χρηματικά για τις κοινωφελείς δράσεις που οργανώνουν και υλοποιούν.

Ξαναλέω λοιπόν ότι Χρειαζόμαστε τη βοήθεια σας! Αρχικά την οικονομική σας βοήθεια!

Έχουμε τους εξής τρόπους που μπορείτε να ενσωματωθείτε στην προσπάθεια μας.

Με το να γίνετε μέλη της Ι.Δ.Ε.Α., δίνοντας 5€/μήνα, αποκτώντας το δικαίωμα να ψηφίζεται στη γενική μας συνέλευση.

Με το να γίνετε φίλος της Ι.Δ.Ε.Α. δίνοντας 20€/χρόνο ή 5€/χρόνο αν είστε φοιτητές.

Η δύναμη που αποκτούμε σαν σωματείο όταν έχουμε πολλά μέλη είναι τεράστια! Η δική σου συμμετοχή καίρια!

Οι στόχοι μας για το 2021 είναι να υλοποιήσουμε 52 δράσεις! Δράσεις πιο σύνθετες από αυτές που υλοποιήσαμε μέχρι τώρα. Δράσεις που εστιάζουν στο ‘μάθε κάποιον να ψαρεύει, απ’ το να του δίνεις ψάρια’.

Επίσης έχουμε στόχο να προσφέρουμε εργασία σε 3 άτομα κάτω των 30 ετών.

Για να το καταφέρουμε αυτό χρειαζόμαστε μέσα στο 2021 να έχουμε τουλάχιστον 100 μέλη Ι.Δ.Ε.Α., 1000 φίλους Ι.Δ.Ε.Α. και 500 φοιτητές φίλους Ι.Δ.Ε.Α. Ξεκινάμε ζητώντας ένα ‘μικρό’ έσοδο από τους πολίτες, για να ενισχύσουμε το δίκτυο μας και μετά να μπορούμε να αντλήσουμε περισσότερα χρήματα από τις εταιρείες.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 5-10 ‘τρελοί’, που με συγκεκριμένη μέθοδο θα δοκιμάσουν να εφαρμόσουν ένα νέο σύστημα διακυβέρνησης σε μικρή κλίμακα, μέσα σε ένα μη-κερδοσκοπικό σωματείο. Σκοπός μας είναι βαθμιαία να ενδυναμώσουμε όσους περισσότερους ανθρώπους να ενσωματωθούν στο συμμετοχικό εισόδημα Ι.Δ.Ε.Α. και άρα να μπορούν να καλύπτουν τις βασικές τους ανάγκες ενώ βελτιώνουν την κοινωνία μας.

Έγραψα ήδη πολλά και δε θα τα κουβεντιάσουμε όλα σήμερα. Βοήθησε μας με το να γίνεις μέλος ή φίλος της Ι.Δ.Ε.Α. Βοήθησε μας με το να κοινοποιήσεις τη δημοσίευση και να το πεις σε φίλους σου. Βοήθησε μας με το να κάνεις ερωτήσεις οι οποίες θα σου καλύψουν τυχόν απορίες σου και θα κάνουν πιο κατανοητή την προσπάθεια μας σε όλους!

Στήριξε τους ‘τρελούς’ που δεν το έχουν βάλει κάτω! Εμείς ξέρουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, μένει να ενωθείς μαζί μας για να το νοιώσεις και εσύ!


Θεοδόσης Τζάνος

Ιδρυτής Ι.Δ.Ε.Α.25 views0 comments

Recent Posts

See All